Wednesday 13 November 2013

Resepi Kek Coklat Moist

Assalamualaikum !

Dengar jek pasal kek coklat moist ni mesti cair kan ? Hmm sedap nya ~ Jom try resepi ni ! :)


Bahan-Bahan :

Bahan-Bahan yang Diayak :

  • 1 1/1 cawan tepung gandum
  •  3/4 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecik baking powder
  •  1/2 sudu soda bikarbonat

  •  3 biji  telur bersaiz AA@A pun boleh
  •  1 1/2 gula halus
  • 3/4 cawan susu pekat 
  •  1 sudu besar ovalett 
  •  1 cawan minyak sayur-sayuran (jagung,canola,bunga matahari)
  •  1 1/4 cawan air panas mendidih
Cara-Cara :


  •  Putar gula,telur dan ovalett sehingga pekat dan putih (lebih kurang dlm 15minit- high speed)
  •  Masukkan susu pekat . 
  •  Masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikt sehingga habis.
  •  Masukkan minyak putar sehingga sebati.
  • Masukkan air panas mendidih.kacau dengan senduk,jangan putar.kacau sebati dan bakar selama1jam suhu 180-170 C @sehingga masak.Cucuk untuk pastikan masak@tidak.Jika melekat di lidi maksudnya masih tidak masak lagi.Guna loyang 7@8inci yer.9inci pun boleh tapi kek rendah la sikit.

Jika sudah masak sejukkan dan boleh diletakkan topping coklat ganache.(lebih kurang 250gram coklat masakan cairkan bersama 1 sudu mentega/shortening, dan 2-3 sudu besar susu cair@air masak dgn menggunakan kaedah double-boiler sehingga cair.Taburkan sedikit coklat urai/coklat cip/badam utk hiasan atas kek.

Double Boiler: Kaedah mencairkan coklat masakan menggunakan air panas yang mendidih.Letakakn periuk yang berisi coklat masakan di atas air yang mendidih tadi.

Kalau korang sejukkan kat dalam peti ais lagi sedap oh ! :)
Selamat Mencuba ^^

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum ! Tinggalkan komen korang :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...