Resepi Ayam Percik
Bahan-bahan (kuah percik) 4-5 orang
9 ulas bawang merah (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
4 sudu besar cili kisar
400 ml santan pekat
1 sudu kecil halba (fenugreek seeds)
3 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Minyak masak untuk menumis
1 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
4 sudu besar cili kisar
400 ml santan pekat
1 sudu kecil halba (fenugreek seeds)
3 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Minyak masak untuk menumis
Bahan-bahan (perap ayam)
1/2 ekor ayam
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
Cara-cara
- Kisar bahan-bahan untuk memerap ayam. Perap ayam selama 30 minit. Kemudian bakar ayam sehingga masak.
- Untuk kuah, tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar. Kacau sekata, kemudian masukkan air.
- Masukkan santan, halba, belacan dan serai. Kacau hingga sekata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat (30-40 minit).
- Bila siap, curahkan kuah ke atas ayam yang telah dibakar.
No comments:
Post a Comment
Assalamualaikum ! Tinggalkan komen korang :)