Wednesday, 1 May 2013

Tuto : Resepi Ayam Masak Merah

Assalamualaikum . Hari ni Ira nak kongsi dengan korang resepi ayam masak merah pulak . Sape yang tak tahu tu boleh lah rujuk resepi ni . Tak pernah makan ? Tu tak logik lah wey -,- Sebab ayam masak merah , setahu kita , boleh dikatakan kegilaan or kesukaan orang ramai termasuklah Ira sendiri . ^_^




Bahan-bahanya

1/2 ekor ayam ( dipotong 5 ke 6 bahagian kecil)

2 sudu besar cili kisar

3 biji bawang merah ( boleh ganti dgn 1/4 biji bawang besar) +1 ulas bawang putih ( dikisar halus)

1 batang serai

1 batang kulit kayu manis

2 sudu besar sos cili

1/4 biji bawang besar dihiris kasar

1/2 biji tomato

1/2 cawan kacang peas ( ros guna kacang peas dalam tin cap ayam brand)

garam

gula

Cara-caranya

1. Gaul ayam dengan kunyit , garam dan 2 sudu besar tepung gandum atau tepung goreng ayam. Goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.

2.  Kisar bawang putih dan bawang besar, kalau tumbuk halus pun boleh, ros guna blender sebab takde lesung batu. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis tadi, bila dah naik bau baru masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga garing.

3. Selepas itu masukkan serai yang telah dititik ataupun yang telah dipotong dua, kacau sebati, tomato di potong kecil dan masukkan dalam bahan tumisan tadi, biarkan tomato betul-betul hancur, baru masukkan sos cili.

4. Setelah kuah agak pekat, baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati, sesuaikan rasa, masukkan garam dan sedikit gula, akhir sekali baru masukkan kacang peas dan bawang besar, setelah bawang besar layu, tutup api dan tabur sedikit dengan hirisan daun sup atau daun ketumbar sedia untuk dihidangkan. Ros suke ayam masak merah ni, sebab dia wangi, penambahan serai dan kulit kayu manis tu membangkitkan lagi selera dan aromanya.

Selamat Mencuba !!!



ayammasakmerah

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum ! Tinggalkan komen korang :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...